Дванадесетте номинации за Оскар“ го правят най-номинирания актьор на всички времена.

...
Дванадесетте номинации за Оскар“ го правят най-номинирания актьор на всички времена.
Коментари Харесай

Легенда на 87: Той е избран за клоун на класа, син е на вариететната танцьорка и е най-номинираният актьор за Оскар

Дванадесетте номинации за " Оскар “ го правят най-номинирания артист на всички времена. Sofia24.bg ще ви опише за Джак Никълсън, който през днешния ден навършва 87 години. Към днешна дата той е благополучен пенсионер, само че на необятната аудитория е прочут като един от най-популярните актьори за всички времена. Той също по този начин е режисьор, продуцент и писател. През цялата си кариера Джак Никълсън влиза в неповторими и предизвикателни функции, доста от които включват тъмни облици на невротик и/или умопобъркан. 

Една от функциите, с които най-вече свързваме Джак Никълсън, е Жокера. За нея той е определен от Боб Кейн. През 1989 година във кино лентата на режисьора Тим Бъртън Джак Никълсън играе Жокера против Майкъл Кийтън, който е Батман.

Никълсън два пъти печели  " Оскар “ за най-хубава мъжка роля, за  " Полет над кукувиче гнездо “ и за  " Колкото толкоз “. Същевременно печели  " Оскар “ за най-хубава поддържаща мъжка роля през 1983 г. за филма  " Думи на любов “. Никълсън е добре прочут с превъплъщения в ролята на " неприятния “ – като Франк Костело в  " От другата страна “, Джак Торънс в  " Сиянието “ и Жокера в  " Батман “ през 1989 година.

Той е един от единствено двама артисти, който е номиниран за " Оскар “ през всяко десетилетие от 1960 до 2000 г., другият е Майкъл Кейн. Той завоюва шест награди " Златен глобус " и получава отличието Kennedy Center Honor през 2001 г. През 1994 г. той се трансформира в един от най-младите участници, на които е присъдена премията на Американския кино институт.

Никълсън е роден в Ню Джърси. Син е на вариететната танцьорка Джун Франсис Никълсън. Той учи в Manasquan High School, където е определен за " смешник на класа “ от випуск 1954. Когато Никълсън за пръв път стъпва в Холивуд, той работи за легендите в анимацията Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Виждайки гения му като артист, те оферират на Никълсън да работи като аниматор. Но той отхвърля, тъй като желае да бъде артист.

Джак прави филмовия си дебют през 1958 година в сериала The Cry Baby Killer, като извършва основната роля. През 1969 година взе участие във кино лентата " Easy Rider “ и тогава кариерата му потегля във възходяща линия. Ролята е написана особено за артиста Рип Торн, само че той не се схваща с режисьора Денис Хопър. Така Джак влиза във кино лентата с помощта на огромна доза шанс, а по-късно признава, че тази продукция е била доста значима за кариерата му. Когато става богат и прочут той живее на най-скандалната улица в Холивуд, като е комшия на Марлон Брандо. През 2017 година Никълсън - троент притежател на премията " Оскар “, излезе в пенсия след 60-годишна кариера в киното.

Женил се е един път. Дамата се споделя Сандра Найт, а двамата са семейство от 1962 година до 1968 година Имат щерка, която се споделя Дженифър Никълсън. Дженифър към днешна дата е дизайнър. Синът й Дюк има предпочитание да стане прочут артист като дядо си Джак. Дюк направи дебют в трилъра " Ние ". Джак Никълсън в никакъв случай не е крил, че любовта на живота му, е актрисата Анжелика Хюстън. 

Любопитен факт е, че Джак Никълсън не е познавал татко си. Когато е на 37 години схваща, че сестра му в действителност е неговата същинска майка. Истината е, че тя го ражда, когато е на 17, а нейната майка (бабата на Джак) взема решение да поеме грижите за детето и да го отгледа като собствен наследник. През 1974 година списание " Time “ прави това разобличаване. Тогава майка му и баба му са към този момент умряли. Никълсън е буен колекционер на изкуство и персоналната му сбирка включва истински произведения на Пикасо, Ботеро, Роден и Анди Уорхол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР